attack on titan

Attack on Titan și cum văd eu distopia

Distopia este un gen literar care prezintă o lume catastrofică. Attack on Titan și cum văd eu distopia sunt două lucruri diferite. Mai întâi, Storyboardthat spune:

Cu toții visezi la perfecțiune: fizicitatea și abilitățile unui sportiv olimpic; masa perfectă de familie, ca o pictura Norman Rockwell; o societate perfect armonioasă, cu toată lumea să se bucure de viața lor. Dar desăvârșirea vine la un cost și rămâne mereu la îndemână. Această contradicție este doar unul din motivele pentru care distopiile au captivat cititorii de toate vârstele. Ideea unei utopii, juxtapusă de realitatea strictă pe care nu o poate exista niciodată, face un cadru convingător pentru comentarii și critici sociale.

Astfel, o distopie poate fii scrisă în multe feluri, dar articolul nostru va fii scris într-un singur fel. Review la Attack on Titan, sugestie și unde citim/cumpărăm e formula standard.

Scopul final, vă familiarizez cu distopiile descriind mai multe scenarii catastrofale posibile ca să vă inspir în scrierea unor texte personale.

Să începem!

Attack on Titan review

Manga lui Hajime Isayama, apărută în 2013, la Kodansha, prezintă povestea unei lumi dominate de titani, ființe uriașe, umanoide care mănâncă oameni. Manga acoperă mai multe teme în evoluția lui Eren Yeager ca membru al armatei.

Teme ca moartea, lupta răului împotriva binelui și demnitatea umană sunt înglobate într-o poveste plină de suspans despre devenirea unui erou. Eren nu este perfect, dar puterea lui va salva umanitatea?

De ce să nu citim manga? Ei bine, manga este cam lungă și uneori repetă amintiri. Nu e rău să trimiți la un flash back, dar unii cititori consideră că asta încetinește ritmul povestirii și tind să zapeze printre pagini.

Titanii mâncând oameni sau titanii dezbrăcați? Sunt un conținut potențial sensibil pentru unii utilizatori. Poate un alt stil de desen sau o modificare a personajelor ar fi mai potrivită pentru audiența largă.

De ce să citim manga? Pentru poveste! Suspansul te omoară, amintirile lui Eren te aduc la disperare. Practic, autorul te face să vrei mai mult. Temele sunt repetate în poveste prin stereotipii. Metodă este genială.

Mie mi-a plăcut această manga. Ador suspansul bine dozat și stilul de desen care fac seria unică. Pot spune că, dacă titanii erau puțin mai decenți, ar fi câștigat un public mai numeros.

Alte cărți care ar ajuta

Alte cărți pentru inspirație? Seria Vremea Îngerului de Anne Rice prezintă o altfel de poveste. De data asta, eroul, un asasin, caută să își salveze sufletul vindecându-și rănile din trecut și acționând ca unealtă a lui Dumnezeu.

Îngerul prezentat în carte are și el partea lui de vină, dar elefant face un review mai detaliat:

Ne aflam in prezent. In centrul povestirii: Toby O’Dare – un asasin platit, notoriu in lumea interlopa – este solicitat pentru o noua misiune ucigasa. Un suflet fara suflet, un mort viu care se ascunde sub diverse nume false (printre care si Lucky Vulpoiul!), el isi infaptuieste crimele la ordinul Justitiarului.

In lumea de cosmar a lui Toby, isi face insa aparitia un strain misterios, un serafim, care ii ofera acestuia sansa de a salva vieti in loc de a ucide. Toby, care visa candva sa devina preot dominican, dar a ajuns in schimb sa intruchipeze raul si violenta, profita de aceasta sansa. Este astfel purtat inapoi in trecut, in Anglia secolului al XIII-lea, in timpuri intunecate, cand evreii sunt acuzati de crime rituale, iar copiii mor subit sau dispar…

Unde citim manga?

În Engleză, poți folosi sursa cu același nume: readshigekinokyojin, dar nu funcționează cu adblock. Asta e partea nasoală cu Adblock, dar puteți găsi seria măcar.

De unde cumpărăm manga? Ei bine, cărturești, enbook sau Okian. Însă prețurile fac manga să fie greu de cumpărat. Aș prefera să le citesc online decât să le cumpăr.

Există anime? Da! Există chiar pe Animekage. Ce spun băieții:

Acum câteva sute de ani oamenii au fost aproape exterminaţi de către titani. Titanii sunt nişte creaturi care nu par să aibă inteligenţă, devorează fiinţele umane şi, cel mai rău, par să facă totul din plăcere. Există un singur oraş în care există supravieţuitori, iar acolo locuieşte tânărul Eren. Fiind martor la moartea mamei sale, jură că se va răzbuna pe fiecare titan.

Concluzie

Ok, o să rezumăm temele abordate în articol:

*Attack on Titan review– vă fac un review ca în secțiunea următoare să vă ofer câteva informații despre o serie de cărți care să vă inspire să scrieți Fanfcition ca Attack on Titan

*Unde citim manga?– secțiune cu link-uri către manga de citit/cumpărat și cu anime( dacă există) subtitrat în Română

Aș vrea să vă întreb: Voi ați prefera distopiile sau utopiile?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *