manga carte

Cum să scrii un scenariu manga folosind cea mai ușoară metodă?

Un scenariu manga poate fi asemănat cu scenariul unui film. De aceea, există câteva programe pentru editare subtitrări și scenarii care v-ar fi utile în acest demers. Cum se scrie un scenariu bun?

Nu pot să vă dau o rețetă garantată a succesului, însă vă pot ghida. Nu vă voi spune cum se scrie un bestseller, dar vă voi arăta cum se scrie corect un scenariu. De fapt, această este tema articolului de azi. Să începem expunerea!

Structură generală pentru un scenariu

În general, un scenariu manga este împărțit în funcție de pagini și planșa de lucru(acele pannels)/ în casete. O casetă corespunde unei imagini, iar o pagină are în general șase astfel de casete.

Ce ar trebui să știm? În mare această structură necesită o poveste(plot) care are coordonatele temporale stabilite(plot outline). Însă, separat, pentru fiecare personaj, autorul trebuie să creeze intrări și dialoguri. Iar, aici Aegisub este util și gratuit. Poți folosi aplicația pe post de carnețel, notând numele, replica personajului și marcajul intrării lui. Însă, asta e recomandarea mea, fiind o aplicație gratuită.

Pentru cei care își permit un abonament, Celtex are mai multe aplicații și o variantă gratuită. Însă, majoritatea funcțiilor faine costă. Mai este și Scrivener, dar nu am încercat-o personal, am citit însă multe review-uri pozitive. Pe canal veți găsi un video despre cum se scrie un scenariu. Însă, articolul rămâne complet.

https://youtu.be/97oT5VS_nTg

Ce e un outline și cum se scrie?

Cum spuneam, outline este înlănțuirea cronologică a evenimentelor. Se scrie în general după plot. Mai ales, dacă plot-ul tău este complex. Cum se scrie?

Ei bine, după ce ai decis ideea generală și cum se va desfășura acțiunea, împarți textul tău în episoade. Outline-ul reprezintă înlănțuirea cronologică a acestor episoade. În această etapă, tu decizi ordinea în care intră personajele. Ar fi bine să te limitezi la explicații scurte pe care să ți le amintești ușor. Nimeni nu-ți va vedea outline-ul.

Dialogurile

Un alt aspect important, după outline, sunt dialogurile. Nimeni nu va citi un text cu replici scoase din filme. Personajele tale au nevoie de dialoguri autentice. Din păcate, această etapă este cea mai grea. Tu trebuie să formezi un tipar de comportament al personajului tău. Deci, înainte de dialoguri, este nevoie de un background. Însă, regula generală aplicată este: Show, not tell!

Background

Partea cea mai stufoasă a pregătirii scenariului este reprezentată de background-urile personajelor. Uneori e interesant să știi unde s-au născut, dar poți omite unele detalii în funcție de lungimea scenariului tău. Ca o regulă generală, tu ești psihiatrul personajului tău.

Ca un doctor adevărat, trebuie să îți dai seama de ce personajul tău se comportă într-un anumit fel. Situațiile create de autor se regăsesc în aceste povești de fundal(background) și au rol de clarificare.

Poți scrie fanfiction la început, pentru că ai background-ul deja creat. Desigur, până în momentul în care înveți ceva despre psihologia personajelor.

Conflictul

Ok, ai un plotline reușit. Ai dozat acțiunea, dar poate uiți ceva: conflictul. Fie că este intern sau dictat de mediu, conflictul nu trebuie să lipsească din construcția unui personaj. Suntem oameni, când scriem un text ficțional ar trebui să ne amintim de motorul care ne face să acționăm. Un conflict mic, dar bine plasat este mai valoros decât ore petrecute desenând personajul perfect.

Intern sau extern? Conflictele interne țin de psihologia personajelor. În manga, stereotipia ajută la crearea acestora. Amintind mereu credo-ul personajului și punându-l la încercare în diverse situații, creezi un conflict intern.

Cele externe se bazează pe factorii de mediu: o lege într-un regat care determină o alegere sau un dușman care judecă o acțiune a lui MC. Astfel, există o legătură între intern și extern. Deseori mediul ne face să gândim într-un anumit fel.

Detalii generale

În cadrul acestui tip de detalii, tu trebuie să decizi cum va arăta personajul, vârsta lui și indicațiile scenice. Astfel, un scenariu nu se aseamănă cu o light novel. Într-un scenariu, autorul transmite indicațiile unui regizor(la filme) sau unui desenator(în cazul manga). De aceea, ar trebui să descrii cu acuratețe toate manifestările personajului tău. Nu îți face griji! Ai o casetă care corespunde unei imagini. Dacă ai nevoie, poți scrie mai multe casete pe o pagină. Însă, nu e recomandat să aglomerezi o pagină cu informații inutile.

Pe de altă parte, prea puține detalii lasă goluri în poveste. De aceea, evită „…” și exprimările vagi. Folosește mai multe adverbe și adjective pentru a dinamiza atmosfera.

Concluzie

Pentru un scenariu reușit, un autor trebuie să fie un bun cunoscător al psihologiei personajelor. Astfel, nu este suficient să poți crea atmosfera tensionată. Descrierile au rolul lor în definirea motivelor din spatele acțiunii prezentate.

Poți folosi soft-uri specializate pentru a scrie mai ușor. Una dintre metode este folosirea Aegisub pe post de carnețel. Altă metodă este folosirea unui editor specializat ca Celtex, Scrivenre și lista continuă.

Orice variantă ai alege, respectă structura clasică pentru un scenariu. Nu uita să motivezi fiecare alegere a personajului tău. Altfel, nu vei obține un script de calitate.

O poveste în care MC reușește să depășească N obstacole doar mișcând din deget, nu e genul de poveste care să capteze atenția publicului. Conflictul este un element cheie al oricărui text ficțional. Însă, poți să ai câte conflicte vrei/e necesar pentru a ajunge la lungimea minimă a poveștii tale.

Nu există o lungime minimă stabilită e industrie, dar ar fi de preferat să nu ai un video prea scurt(sub 5 minute) sau prea lung(peste 2 ore). În caz contrar, riști să nu trezească interesul celor care te urmăresc sau să plictisești publicul.

Pe canal veți avea un videoclip nou pe această temă. Vă urez o seară plăcută. Dacă vă place articolul, subscribe la newsletter pentru a fi la curent cu noutățile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *