ai no kusabi

Cum să ruinezi un SF de altfel bun? Review la Ai no Kusabi

Recent am căutat serii Shounen-Ai mai drăguțe, ceva gen Love Stage!!!, dar am dat de Ai no Kusabi. Vai, povestea SF din Setting promite ceva ce manga nu oferă. Cum să ruinezi un SF de altfel bun? Cu un Review la Ai no Kusabi.

Intenția unui scriitor se lovește adesea de două piedici: ce vrea publicul și ce sugerează prin poveste. O să detaliem:

  • ce vrea publicul dictează vânzările, deci Ai no Kusabi e genial la capitolul ăsta
  • ce sugerează prin poveste, însă surclasează o idee care ar putea fi explorată și vândută într-un fel mai elaborat.

Astfel, prin articolul meu, voi analiza ruinarea unei idei SF clasice, cu extratereștrii și, de altfel, o acțșiunbe promițătoare.

Să începem!

Ai no Kusabi Review la partea promițătoare și cea rea

Seria este scrisă de Rieko Yoshihara și apare în Shounen June, între anii 1986-1987. După cum ați ghicit, nu e Shounen, nici Shouen-Ai, dar genruile se întrepătrund. E Yaoi, SF.

Lumea oamenilor s-a schimbat. Extratereștrii au împărțit societățile în caste foarte conservatoare. În fruntea societății, satu creaturi blonde, înalte de pe altă planetă.

Astfel, împărțirea în caste naște oprimați și opresori. Ca în orice distopie, lumea noastră a dispărut, fiind înlocuită de un univers bolnav, în care oamenii sunt animale de casă, dar nici acei extratereștri nu sunt liberi. Ei sunt înregimentați social în castele de care aparțin.

Riki devine animalul de casă al lui Iason Mink, dar noul stăpân dezvoltă o afecțiune bolnavă pentru el. Astfel, relația lor încalcă multe reguli ale societății „moderne”. Ce va păți Iason pentru pasiunea lui bolnavă?

Atenție! Seria are mult conținut sensibil. Deci, nu ar trebui să fie citită de persoane mai tinere. Nu din alt motiv, dar s-ar putea să nu înțeleagă nimic din poveste, rămânând cu un: „Uau! Ce îi face ăluia!”

Prin conținut sensibil mă refer la: pornografie, violență, idei politice deviante despre sclavie, aici mă opresc.

De ce să nu citim cartea? Pe lângă conținutul sensibil, nu mi-a plăcut abordarea problemei viitorului. Nu e nici apocalipsă, nici dominarea lumii, nici o societate ideală.

Mintea bolnavă a lui Iason eclipsează povestea SF. Deci, nu mai poți fi atent la aceea lume nouă, ești oripilat de imaginile surprinse de personaj. Astfel, povestea exagerează prin grotescul ei sau sunt eu prea sensibilă.

De ce să citești manga? Chiar și prin exagerările voite de autoare, manga are o idee bună. Cam aiurea redată, dar ideea e bună.

Imaginile grotești mă cam inhibă în lectură, dar universul și ideea de la care a pornit SF-ul sunt de admirat. Impactul vizual și duritatea imaginilor sunt perfecte pentru a șoca publicul de hamsteri de la miezul nopții.

Per ansamblu, detest seria și îmi pare rău că am citit-o, dar nu pot să neg că ea este construită să aibă impactul pe care îl are. Deci, e doar părearea mea. Poate voi o să apreciați această manga.

Recomandare

Minunata Lumea nouă…. nu o știți? E ok, autorul e mort de mult timp deja. Poveaste nu moare niciodată. E o utopie care se asemănă în anumite teme cu Ai no Kusabi. Doar că nu vrea să impresioneze prin șocarea publicului insomniac, ci prin idei.

Temele abordate țin de filosofie: condiția geniului, alienarea, ideal-utopie, moartea și nu vă mai spun. Toate se integrează viziunii mai multor personaje implicate în acțiune.

Astfel, ne dăm seama sau nu că Minunata Lume Nouă nu e chiar așa perfectă. Imperfectul face viața frumoasă. Haosul e o parte din noi, deci nu vă plângeți când viața nu e chiar așa roz.

Citiți, citiți…

De unde citim manga?

Ei bine, e o serie veche. Așa că vă las două surse:managowl și archive.org. Nici mangaowl nu mi-a merg rău, deci acum am încredere în această sursă.

De unde cumpăr seria. Să vedem: mangashop sau americanii de la ebay. Sfat, din România le luați mai ieftin, dar mai bine citiți online. Nu garantez că o să vă placă seria. Eu nu am fost mulțumită citind-o.

Concluzie

Ok, cam atât cu articolul de azi. Ai no Kusabi este o serie șocantă. Articolul precedent era despre o serie mai drăguță, dar sciem și bune și rele.

Să vă rezum despre ce am vorbit azi:

  • Review s la Ai no Kusabi- puncte forte, puncte slabe, conținut sensibil
  • De unde citești manga- link către site-uri sigure
  • De unde cumperi manga- link către mangashop
  • Recomandare Minunata Lume Nouă- un mic review pe temele comune

Sper că găsiți acest articol util și înțelegeți de ce nu e bine să adaugi prea mult din ceva. O poveste prea siropoasă strică, dar și una prea dură. Totuși, chiar unii autori spun:

“She didn’t like weepy films. She liked to
quote D. H. Lawrence : „Sentimentalism is the working off on yourself
of feelings you haven’t really got.” Hers were grim European films
— Antonioni, Bertolucci, Bergman — films where everybody
died or wished they had.”

Janet Fitch

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *